Get Adobe Flash playerHFB Elektro

Singraven 60

7608  BE  Almelo


06-48121439

hfboertien@hfbelektro.nl

Detectie van beweging en aanwezigheid door passieve infraroodtechnologie

Licht is tegewoordig een medium geworden. Een moderne, milieu-vriendelijke en energiezuinige verlichting met een uiteenlopende toepassingen.

  • Licht voor zicht voor een optimale verlichting
  • Licht voor details om accenten aan te brengen
  • Licht voor sfeer als decoratief element
  • Licht voor besparing voor een energiebewuste verlichting
  • Licht voor veiligheid als afschrikmiddel

Met de Esylux bewegingmelders en aanwezigheidssensoren kan licht gericht en bewust toegepast worden.

INFRAROODBEELDEN VAN EEN PERSOON IN VERSCHILLENDE JAARGETIJDEN


De apparatuur schakelt de verlichting automatisch in en uit, afhankelijk van de omgevingshelderheid en de aanwezigheid van personen. Dat is mogelijk dankzij de passieve infraroodtechnologie, waarbij ingebouwde infraroodsensoren warmtestraling registreren en deze omzetten in een meetbaar elektrisch signaal. Levende wezens, zoals de mens, zenden warmtestraling uit. Deze straling ligt in het zogeheten infraroodspectrum en is voor het menselijk oog niet zichtbaar 
(zie fig. A/B). 

Het warmtebeeld toont de temperatuurverdeling over het lichaamsoppervlak in het infraroodspectrum van licht. De warmtestraling wordt via een optisch lenzensysteem gebundeld en op de infraroodsensoren geprojecteerd. 

Veranderingen in de warmtestraling, dus temperatuurverschillen, die ontstaan door een beweging, worden door de sensoren geregistreerd en in een elektrisch signaal omgezet. De elektronica van het apparaat verwerkt dit signaal en schakelt de aangesloten apparatuur op basis van de ingestelde parameters.


De Techniek

Het optische lenzensysteem bundelt de straling en projecteert deze op de infraroodsensor. Daarbij wordt het detectiebereik in actieve en passieve zones ingedeeld. Alleen de actieve zones worden op de infraroodsensor geprojecteerd. Het is van belang dat het lichaam zich dwars ten opzichte van de straalzones beweegt. Zo valt een verandering in infraroodstraling van de ene actieve zone naar de andere sneller op en wordt er eerder een signaal afgegeven (zie fig. C).

www.esylux.com